Hry bez hranic - pro školy

  

Duha Zámeček

ve spolupráci s Magistrátem města Havířova

vyhlašuje

4. ročník celoměstské soutěže mezi havířovskými školami

 Hry bez hranic

  aneb 

 FBI zachraňuje svět


Na karnevalu jedné havířovské školy nás překvapilo, kolik dětí mělo masku s názvem „terorista". To přece není nic dobrodružného, ničit letadla nebo domy a zabíjet lidi.

Mnohem zajímavější poslání mají agenti - třeba americké FBI, kteří všechny tyhle zloduchy hledají a chytají.

Tak nás napadlo - pojďme si na agenty na chvíli alespoň zahrát.

Propozice:

Soutěže se může zúčastnit každá škola tak, že vyšle své reprezentační družstvo do celoměstského finále. Jednotlivé školy si mohou připravit své školní kolo Her bez hranic (například v rámci dětského dne) nebo vyzkoušet své třídy například v hodinách tělesné výchovy. Do finále, které se uskuteční dopoledne první den Bambiriády v pátek (21. 5. 2010), může vyslat škola družstvo složené z devíti delegovaných žáků školy.

Družstvo:

Každé družstvo má devět členů (+2 náhradníky - jeden náhradník je z prvního, jeden z druhého ročníku). Každá třída od prvního do devátého ročníku deleguje do družstva jednoho hráče. V týmu musí být minimálně čtyři dívky. Družstvo tedy musí být postaveno 1.tř. - kluk, 2. tř. - děvče...

Družstva zastupuje předem zvolený kapitán.

Pozn. 1: Z důvodu fér hry prosíme učitele, aby ke složení školního týmu přistupovali korektně.

Pozn. 2: Náhradník může zasáhnout do hry jen v případě zranění.

Ceny:

Pro 3 vítězné školy jsme opět připravili hezké sportovní vybavení a pro každé dítě drobné odměny.

Soutěžní disciplíny:

1. Šifra

Agenti vyráží štafetově k metě, kde každý z nich vezme jednu kartičku s písmenem, donese ji zpět na start a předá rozhodčímu. Ve chvíli, kdy má tým pohromadě všech 9 písmen, začíná druhá část úkolu. Úkolem družstva je poskládat a sepsat co nejvíce slov, která se dají složit z daných písmen. Každý tým má stejná písmena a stejný limit na splnění obou částí úkolu. Družstva se hodnotí podle počtu správně složených slov.

2. Střelba

Na trať vyráží agenti postupně (štafetově) - první až osmý. Na startu si naberou vodu z připravené nádoby do injekční stříkačky. Na určeném místě vodu vystříknou do sběrné nádoby. Poté přichází chvíle pro ostřelovače (deváté dítě). Ten nabírá vodu do své injekční stříkačky a snaží se proudem vody sestřelit teroristy (shodit pingpongové míčky naskládané před ním ve vzdálenosti cca 0,5 - 1 m). Měří se výsledný čas do vyčerpání munice (shromážděné vody) a počet „sestřelených" míčků.

3. Skládání zbraně

Agenti vyrážejí na trať opět štafetově k metě. U ní jim rozhodčí nasadí škrabošku na oči. Úkolem soutěžícího je najít v misce matku a našroubovat ji na správný šroubek (ty budou připevněné závitem vzhůru na maketě zbraně). Pak se soutěžící vrací (už bez škrabošky) zpět na start a předává štafetu. Závod končí, až se vrátí poslední člen týmu do cíle.

4. Tajná skříňka

Další štafetový závod. Agenti postupně přibíhají ke krabici a jejich úkolem je „zneškodnit nálož" - konkrétně najít předem daný tvar (například písmeno), přičemž do krabice nevidí, řídí se jen hmatem. Závod končí návratem posledního člena týmu do cíle.

Po čtvrté disciplíně postoupí čtyři nejlepší týmy do semifinále.

Semifinále: Tajná soutěž

Pravidla této soutěže neprozradíme, ale možná se vám bude hodit, když budete nacvičovat přesnou mušku.

Z této disciplíny postoupí dva nejlepší týmy do finále.

Finále:  Odhalení

Celý tým skládá společně bambiridádní maxipuzzle. Pomoc kantora není přípustná.

Doplňující úkoly:

a) dresy - porota bude hodnotit u každého družstva dresy, kterými se bude odlišovat od ostatních. Hlavním kritériem bude originalita. (Pozor - v dresech musí závodníci absolvovat celou soutěž!)

b) maskot - dalším hodnoceným úkolem bude maskot týmu, kterého si s sebou družstvo přinese. Měl by být velký cca 120 cm, použitý materiál nerozhoduje, maskot může být inspirován maskotem Bambiriády - tedy permoníkem. S výrobou maskota mohou družstvu pomoci i další žáci školy.

===============================================================

Účast v soutěži potvrďte do 30. dubna 2010 na adresu Duha Zámeček, Střední 492/6, 73601 Havířov

nebo na e-mail koordinátorky: Ivana Sobolová, ivana@chiki.cz,  

tel: 59 688 4052, 604 286 310.

 

 

Celostátní partneři

Chytrá žena Safer Internet Europe Direct Pojišťovna České spořitelny - FLEXI životní pojištění Pojišťovna České spořitelny - FLEXI životní pojištění Pojišťovna České spořitelny - FLEXI životní pojištění Pojišťovna České spořitelny - FLEXI životní pojištění Pojišťovna České spořitelny - FLEXI životní pojištění Pojišťovna České spořitelny - FLEXI životní pojištění Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČRo PRAHA DENÍK PRÁVO DENÍK PRÁVO portál České tábory nakladatelství Fragment nakladatelství Fragment nakladatelství Fragment nakladatelství Fragment nakladatelství Fragment časopis Maminka Rodinný průvodce nejen pro volný čas České dráhy, a. s. Zastoupení Evropské komise v ČR Zastoupení Evropské komise v ČR Zastoupení Evropské komise v ČR Armáda České republiky Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy Česká rada dětí a mládeže Mateřídouška (MF) Sluníčko Učitelské noviny adam.cz Alík Borovice.cz

Celostátní záštity

  • Ing. Jan Fischer, CSc. — předseda vlády České republiky
  • MUDr. Martin Barták — místopředseda vlády a ministr obrany
  • PhDr. Miroslava Kopicová — ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
  • armádní generál Ing. Vlastimil Picek — náčelník Generálního štábu AČR
 

 
Safet Internet
Pražské domy dětí a mládeže